MIKROBIÓM

Prečo sem teraz zaraďujem blog o mikrobióme?

Pretože pokiaľ ho máme zlý, prejaví sa to aj bolesťou kolených a iných kĺbov.

Bakteriálny obsah čriev, čiže baktérii, ktoré žijú na vnútornom povrchu čriev, je pre človeka oveľa dôležitejší, ako si väčšina ľudí myslí.

Máme správne zloženie mikroflóry v črevách?

O tom sa orientačne viete dozvedieť z dvoch vecí.

Každý deň, dva tri krát denne sa o tom viete rýchlo presvedčiť , v tej malej miestnôstke so srdiečkom.

1. Ak má vaša črevná mikroflóra správne zloženie,  nebudete na záver v podstate potrebovať toaletný papier. Pretože po jeho použití zostane úplne čistý. Čím viacej papiera ale budete potrebovať, tým viac je zrejme vaša črevná mikroflóra porušená.

2. Miestnôstku po vás môže bez problémov hocikto okamžite použiť, vzduch tu zostáva po opustení toalety takmer čistý. Ale ak po sebe zanecháte nevábny odór, niečo by ste mali s vašou mikroflórou v črevách urobiť.

Pokiaľ nevyhovujete podmienkam ani v 1. bode, ani v bode 2. zrejme už dlhšie máte v črevách usídlené nesprávne baktérie. Máte narušenú mikroflóru (hovorí sa tomu disbióza) a váš organizmus s tým bojuje. Prečo? Pretože nesprávna črevná mikroflóra, presnejšie, niektoré jej zložky produkujú množstvo rôznych druhov chemikálii a nie je isté, či vám neškodia. Ich produkcia v čreve je, ako by ste užívali  nesprávne chemické lieky. Mnohé chemické látky, ktoré produkujú niektoré črevné baktérie sa dokážu cez vnútorný povrch čreva vstrebať do tela.  Treba si uvedomiť, že všetky mikroorganizmy proti sebe sústavne bojujú o životný priestor a to automaticky znamená produkciu chemických zbraní, ktoré pri boji proti iným mikroorganizmom využívajú. To je jedna skupina chemických látok, nazvime ich bojové. Ale všetky baktérie do jednej, ako prejav svojej životnej aktivity zo seba vylučujú aj rôzne metabolity, čo je druhá časť, často tiež škodlivých chemických látok.

Všetky takéto chemikálie dnes ľudstvu ani nemusia byť známe.

Až pomerne nedávno vedci obrátili pozornosť na hrubé a tenké črevo a tu prítomný mikrobióm. Pretože zistili jeho veľký vplyv na imunitu a zdravie ľudí.

V tenkom a hrubom čreva zatiaľ vedci identifikovali okolo 1000 druhov tam žijúcich  baktérii. Žije tam ale aj veľa druhov nižších húb a kvasiniek, ako je napríklad kvasinka candida, a tiež tam žijú rôzne bakteriofágy a vírusy.

Čo sa týka baktérii, len malé množstvo druhov z nich je pre ľudí užitočná, zatiaľ sa ich zistilo len asi 30. Väčšina zaznamenaných druhov baktérii sa ukazuje ako, pre zdravie človeka, našťastie neutrálnych. Lenže asi sto druhov črevných baktérii sú pre zdravie človeka vyslovene  škodlivé, až nebezpečné, pretože v črevách nám zabíjajú užitočné baktérie a produkujú pre človeka veľmi nepríjemné toxíny. Spomeňme napríklad baktériu Shigella dysenteria, ktorá produkuje nebezpečné toxíny a spôsobuje dyzentériu, teda prudké hnačky a vylučovaním špecifického toxínu zabíja iné baktérie až tak, že v čreve potom dominuje. Úplne naruší zloženie črevnej mikroflóry postihnutých.

Našťastie, čo sa týka množstva, tak asi 99% z celkového množstva baktérii v zažívacom trakte sú užitočné, alebo neutrálne. Ale často sa stane, že rovnovážny stav sa naruší a začnú sa nám v črevách množiť škodlivé mikroorganizmy. Iste to poznáte. Stačí omylom zjesť napríklad šošovicovú polievku, ktorá cez noc zostala zabudnutá vonku a problém je na svete. Z narušenia mikroflóry sa potom zbierate niekoľko dní, kým sa skončia hnačky. So zvyškami takýchto pomnožených škodlivých baktérií v čreve potom ešte dlhšiu dobu žijete, kým sa správna črevná mikroflóra dostane do uspokojivého stavu. Raz sa do čreva škodlivé baktérie dostali, vytlačili užitočné baktérie a zaujaté teritórium votrelci už neradi opúšťajú. Týždne až mesiace trvá, kým ich znovu vytlačia užitočné baktérie. Niekedy je dobré im aj pomôcť, o tom ale neskôr. Že tam ešte sú, spoznáte na toalete úporným zápachom, pretože prejavom metabolizmu mnohých je aj produkcia špecificky zapáchajúcich chemikálii. Všeobecne hnačky a neznesiteľné plyny sú jasný jav, že v hrubom čreve sa nám niečo zlého deje a musíme s tým niečo robiť. Hnačky a plyny sú prejavom chemického boja baktérii v čreve a znak, že naše užitočné baktérie sú tu porážané a mnohí zabití bojovníci sú z čreva nedôstojne vynášaní. Je dokonca možné, že tie nepríjemné plyny sú v skutočnosti bojové, ktoré majú za ciel oslabiť, či likvidovať protivníka. Tieto plyny sa žiaľ dokážu vstrebať cez sliznicu hrubého čreva do krvi a človek ich potom vydychuje pľúcami, a uvoľňuje dýchaním cez pokožku, čo je v spoločnosti veľmi nepríjemné. Zistilo sa, že starí ľudia ináč voňajú, majú totiž iné zloženie mikroflóry v črevách, ako ľudia stredného veku a preto aj majú odlišnú vôňu tela. Podobne aj nemluvňatá a deti majú výrazne odlišnú mikroflóru od dospelých. Preto ich koža ináč vonia. Ak teda chce človek v spoločnosti voňať, má mať v čreve zdravú mikroflóru.

Ako to v čreve funguje?

Baktérie v tenkom a predovšetkým v hrubom čreve obsadzujú jeho povrch, ktorý je veľmi členitý. Vraj to predstavuje plochu futbalového ihriska. Každá baktéria si hľadá svoju niku, kde by sa usídlila. Ník je na povrchu čriev toľko, koľko je ľudských buniek. Rôzne druhy mikroflóry, jednotlivé druhy baktérii si predstavte ako vojská, ktoré proti sebe sústavne bojujú o miesto na život, hľadajú miesto na usídlenie svojho rodu, bojujú teda o územie. Chcú obsadiť pre seba čo najväčšiu plochu povrchu čreva, kde v nikách bude usídlený iba ich druh. Aby získali povrch čriev a z neho vytláčili iné druhy baktérii, používajú vytesňovanie veľkosťou tela. Ak je baktéria veľká, zaberie miesto pre desiatky menších baktérii. Používa na to ale aj spomenuté chemické zbrane. A tieto silné chemikálie sa dokážu cez stenu hrubého čreva dostávať do tela a ľudské telo ovplyvňovať. Deje sa to cez mozog, pretože vnikajú do mozgu prinášané tam krvou. Dokázalo sa to v poslednom čase tak, že sa prekvapujúco zistilo, že niektoré duševné choroby majú  ľudia so špecificky poškodenou mikroflórou – majú v črevách určitú podobnú špecifickú mikroflóru. Napríklad autisti, ale aj schizofrenici, alebo ľudia s depresiami majú nápadne podobne poškodenú mikroflóru. Prečo je to tak? Pretože chemické látky produkované niektorými v ich čreve rozmnoženými baktériami sa prostredníctvom krvi dennodenne dostávajú do ich mozgu a takto ovplyvňujú duševný stav ľudí. Podobne ako psychofarmatické lieky. Pôsobia tu ale opačne, ako antilieky. Často preto stačí iba správne upraviť mikroflóru čreva postihnutého a psychické problémy zaniknú. Musíme zahojiť aj poškodené steny čreva.Nové druhy pšeničného lepku roztvárajú ochrannú plochu sliznice tenkého čreva pre veľké molekuly. Tu stačí iba obmedziť pšeničné výrobky v strave a stav sa okamžite zlepší.

Ale črevné baktérie produkujú aj užitočné látky. Užitočné baktérie uvoľňujú napríklad vitamíny skupiny B (B6, B12), ktoré sa cez sliznice hrubého čreva vstrebávajú do ľudského tela. Ak takýchto užitočných baktérii máme dostatok, netreba vitamíny užívať vo forme tabliet. Jedná sa tu o symbiózu, človek užitočným baktériám dáva potravu a tie mu za to zase vyrábajú potrebné vitamíny a aj iné potrebné látky.

Existujú firmy, ktoré vám dokážu zistiť zloženie vašej mikroflóry, či je dobrá, alebo zlá a následne sa postarať o jej úpravu. Trvá to síce istú dobu, aj to niečo stojí, ale táto možnosť tu je. Dokonca existuje aj niečo ako transplantácia správnej črevnej flóry do hrubého čreva od prísne vybratého darcu.

To bola teória o mikroflóre.

V praktickej časti vám v 2. časti niečo poviem o možnostiach nápravy mikroflóry, o jej cielenej udržiavaní v dobrom stave.

Ponúkam vám príjemnejšiu a lacnejší spôsob úpravy vašej črevnej mikroflóry, ako je jej transplantácia od darcu.

Je to zabezpečenie denného prítoku užitočných probiotík, čiže užitočných baktérii v dennej strave. Ukazuje sa, že pokiaľ budete denne užívať hoci aj malé množstvo užitočných, tzv. probiotických potravín, je to podobné, ako by ste prijímali probiotické baktérie vo forme tabliet, kupovaných v lekárni ako doplnok výživy,.

Sú to predovšetkým živé potraviny pôvodom z horských pasienkov – ovčia žinčica, kozia žinčica, živé jogurty a acidofilné mlieko. Všetky obsahujú užitočné, zdravé mikroorganizmy. K tomu sa pričleňuje aj surová kvasená kapusta a kvasená a fermentovaná zelenina. Ich význam tkvie v tom, že všetky nám do tela dodávajú užitočné živé probiotické baktérie. Postačuje, ak ich budeme dodávať síce v malom množstve, ale zato dennodenne, tak nám zabezpečia každodenný prísun  nových, zdravých a teda silných bojovníkov do našich čriev. Čerstvé baktérie nám budú z čriev vytláčať škodlivé baktérie. Tým sa v hrubom čreve zníži produkcii ich toxických látok.

Sú tu aj zeleninové živé výrobky, viete si ich doma pravidelne pripravovať. Sú to kvasené, doma fermentované potraviny, ako príklad uveďme napríklad kórejské kimči, ktoré si odteraz môžete každý týždeň ľahko a lacno pripravovať doma. Návody na jeho prípravu nájdete na webe, stačí si iba zadať slová: príprava kimči. Je tu aj naša osvedčená kyslá kapusta z trhu.

Treba povedať, že hore spomenuté potraviny od kôz a oviec nie sú dnes vôbec lacné. Treba ich začať preto vnímať už nie ako hlavnú časť stravy (nepiť denne jeden liter kozej žinčice, alebo zjesť pol kg ovčieho syra denne) ale treba ich začať vnímať ako liek, ktorý užívame iba v malých denných dávkach, ale zato sústavne. Radšej si teda kúpime viacej druhov probiotických výrobkov, stačí po pol litrovom balení. Napríklad si na zakúpime štyri rôzne druhy takýchto výrobkov a poukladáme si ich do chladničky do batérie, pekne vedľa seba.

Každodenne si potom z každej fľaštičky: žinčice, acidka, kefíru… nadávkujeme iba po lyžičke, alebo len po jednom glgu obsahu, ale zato z každého. Prečo z každého? Pretože v každom je iné zloženie probiotík. Keby sme napríklad pili výhradne iba acidko, tak by sme takto prijímali len jednu užitočnú baktériu – laktobacilus acidophilus. Každá fľaštička pri takomto malom dávkovaní nám vydrží aj týždeň a nestojí nás to potom finančne vôbec veľa. Užívame ich obsah síce po lyžičkách, ale zato každodennodenne, teda sústavne, a po vyprázdnení si kúpime novú, čerstvú fľaštičku, ktorú si zaradíme do batérie v chladničke.

Viac druhov je pre nás výhodné preto, že v každom môže byť z hľadiska zloženia užitočných baktérii niečo iného. Snažíme sa totiž do tela každodenne dávkovať čo najširšie spektrum užitočných baktérii. Keby sme užívali iba jeden druh výrobku, tak by sme si prísun druhov obmedzili. Pretože v kozej žinčici sú také probiotické baktérie, v ovčej zase iné… Podobne užívame aj ovčí syr. Dnes sa 1 kilo čerstvého ovčieho syra, ktorý je tiež užitočným probiotikom, s celým radom druhov užitočných baktérii,  predáva aj za 18 euro. Nie je vôbec lacný. Ale ak ho začneme vnímať ináč, ako dodávateľa správnych baktérii do čreva, predovšetkým ako liek už tak drahý nebude, pretože stačí, aby sme z neho denne zjedli len kúsoček. Teda nie objemovú potravinu, vôbec nepotrebujeme, aby sme sa ním dosýta najedli. Ani liekmi sa dosýta nekŕmime. Zdravotne nám úplne postačí, ak si z neho denne doprajeme iba kúsok. Týždenne si kúpime málo, len 100 gramov za 1,80 Eur, a každý deň si z neho dáme kúsok, napríklad iba 20 g, ako denný probiotický liek. Ak ho vnímame takto,  tak nám vydrží v chladničke 5 dní a nie je to pre nás potom vôbec drahé, iba 36 centov denne. Účinná je aj bryndza, tá už našťastie nie je taká drahá a môžeme jej konzumovať denne viac, vo forme nátierok.

Treba si uvedomiť, že sa o našu mikroflóru musíme starať dennodennenie iba nárazovo, keď máme problém. Do nášho čreva musíme preto dodávať veľa zdravých a silných vojakov denne. Má sa to stať v domácnostiach dobrý zvyk. Na raňajky každý člen domácnosti nakoniec ešte dostane malý kalíšok probiotík. Takto si najlepšie posilníme náš rodinný mikrobióm, v črevách budeme mať zdravú a silnú armádu pomocníkov. On nám bude z čreva vytláčať nesprávne baktérie. V čreve uhniezdnené zlé baktérie nesmieme nechať na pokoji ani jeden deň, sústavne ich treba vytláčať novým prísunom čerstvých užitočných probiotických baktérii. Preto batériu čerstvých fľaštičiek by sme mali mať v chladničke vždy.

Pokiaľ si na takýto spôsob minimalistického, ale sústavného použitia probiotík v domácnosti  zvyknite, už onedlho skonštatujete rukolapný výsledok- predavač v obchode sa bude čudovať, prečo už nekupujete tie veľké baly toaletného papiera. A zlepšenie vášho zdravotného stavu príde onedlho za tým. Minimálne by vás mali menej bolieť kĺby a kolená.    

Možno aj Vás bolia kolená. Myslíte si, že je to dedičné, že to ide s vekom Pomáham ľuďom porozumieť, prečo trpia neznesiteľnými bolesťami kolien, nepríjemnou bolesťou bedier, či drobných kĺbov. Dnes viem a chcem pomôcť všetkým ich pohybové ústrojenstvo vrátiť späť v čase. Vysvetľujem prečo, ako a čo zmeniť, aby ste sa aj vo vyššom veku cítili opäť pohybovo slobodní!Môj príbeh si prečítajte tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.