Kŕčové žily

Kŕčové žily sú nepríjemným problémom nôh, tak estetickým, ale hlavne fyzikálnym. Jedná sa o viditeľné poškodenie žíl nôh (nie teda tepien, ktoré do nôh krv privádzajú). Žily sú tie, ktoré krv z nôh vracajú späť do srdca a to prácou srdca, ktoré rozdielom krvného tlaku 120/80 krv z nôh proti smeru gravitácie dopravuje späť (nahor) do srdca. Ale medzi dvoma stiahnutiami srdca krv v žilách nôh sa na chvíľu takmer zastaví. Keby steny žíl boli hladké, tak by sa krv mohla pôsobením gravitácie znovu vracať späť do nôh. Preto sa žily od tepien líšia tým, že sú vybavené veľmi dômyselným zariadením, a to žilovými chlopničkami . Chlopničky v žilách pôsobia ako spätné klapky – pri poklese tlaku a pri spätnom prúdení krvi sa (pri dobrom zdravotnom stave chlopničiek) klapky uzatvoria a na nevyhnutnú dobu, kým zase nestúpne tlak. Chlopničky zastavujú neželaný spätný chod krvi. Samozrejme, chlopničky nie sú v tepnách, ktoré do nôh v smere gravitácie privádzajú, tu by chlopničky prúdeniu iba zavadzali. Žily sú, zrejme kvôli miestu pre chlopničky hrubšie ako žily. Kŕčové žily vznikajú pri poškodení vnútorného povrchu žíl a teda aj týchto chlopničiek z najrôznejších dôvodov, ale najčastejšie kvôli lokálnym zápalom vnútorného povrchu žíl. Steny žily sa môžu vďaka zápalu poškodiť a poškodia sa pritom aj spätné chlopničky. Tak sa môžu steny žíl na poškodených miestach, kde sú zoslabnuté, na tomto mieste, pri zvýšení tlaku krvi roztiahnuť a získať aj iný tvar, aj inú farbu.

Muži majú asi 6x menší výskyt kŕčových žíl, ako ženy.

Na internete nájdete mnoho informácii a teórii o príčinách vzniku kŕčových žíl. Ale o tom, že, kŕčové žily spôsobuje spôsob stravovania, až tak veľa informácii nenájdete.

Zápaly žíl často spôsobuje iba spôsob stravovania a teda nie dedičnosť. Ak hovoríme v tejto súvislosti o dedičnosti, treba si uvedomiť, že často sa v rodinách z matiek na dcéry dedí rodinný obľúbený jedálny rodinný lístok, teda dedičný je len nesprávny spôsob stravovania. Potom sa ale nemôžeme čudovať. Pri nemennom stravovaní má rovnaké kŕčové žily potom aj prababička, babička, matka a nakoniec aj dcéra a nezvratne ich bude mať aj vnučka. To ale nie je biologická dedičnosť, ale iba zdedené zlé stravovanie.

O tom, že kŕčové žily skutočne môže spôsobovať iba nevyváženosť stravovania, hovorí niekoľko indícii:

  1. Kŕčové žily sa zjavia ženám často počas, alebo krátko po tehotenstve. Treba si uvedomiť, že telo dieťaťa si z tela matky v tehotenstve vyberá pre seba dôležité minerály a pokiaľ to matka zanedbá a včas si nezvýši príjem významných minerálov, telo matky sa dostane do minerálnej nerovnováhy, čo sa na žilách dajako prejaví.
  2. indíciou je moja osobná skúsenosť z plavární. Po zisťovaní, ako sa stravujú ľudia, ktorí viditeľne mali nohy postihnuté výraznými prejavmi kŕčových žíl, sa mi na 98% potvrdilo, že nimi postihnutí ľudia ľudia takmer vždy na raňajky jedia ovsené vločky a to pravidelne a veľa. Je známe, že v ovsených vločkách je veľké množstvo fosforu, a takmer žiaden zásadotvorný vápnik. Viac o tom píšem v knihe Stravou k paličke?

Z uvedeného vyplýva, že asi existuje úzky súvis medzi spôsobom stravovania a kŕčovými žilami. Dochádza k ich tvorbe na nohách tých ľudí, ktorý sú vo veľkej minerálnej nerovnováhe. Pri tehotných ženách, pokiaľ stravovanie je minerálne nevyvážené, sa z tela matky pre dieťa vyplavuje množstvo vápnika a vyplavuje sa nielen z kostí, ale aj zo stien žíl, ktoré sú významnou zásobárňou vápnika. Steny žíl sa vtedy veľmi zoslabujú. Navyše v nich vznikajú podmienky pre vznik povrchových zápalov a steny žíl sa potom ľahko poškodia a ľahko tlakom krvi vydujú.

V prípade ovsených vločiek, vločky obsahujú minimum zásadotvorného vápnika, ale zato obsahujú obrovské množstvo kyselinotvorného fosforu. Fosfor sa na rozdiel od vápnika zo stravy veľmi rýchlo cez steny tenkého čreva do tela dostáva. Priveľká konzumácia ovsených vločiek na raňajky, kde v ich klíčkoch je rekordné množstvo fosforu, spôsobuje, že po vstrebaní cez stenu tenkého čreva sa rýchlo zníži pH krvi. Aby telo udržalo predpísané pH krvi na úrovni 7,234, telo rýchlo vyplavuje do krvi vápnik nie len z kostí, skade to trvá dlhšie, ale aj zo stien žíl, kde to ide okamžite. Žily sú druhým najdôležitejším zdrojom vápnika . Keďže ale pH krvi nesmie poklesnúť o viacej, ako o 0,1, ináč by sa začali zhlukovať červené krvinky a človek by mohol zomrieť, telo siaha po rýchlo dostupnom zásadotvornom vápniku a k tomu sú najdostupnejšie steny ciev.

V prípade 1 a 2 nastáva porušenie rovnováhy v obsahu fosforu a vápnika v krvi. Je to na tento blog príliš rozsiahla téma. Systémovo sa o oboch dôležitých mineráloch v strave venujem v knižke: Stravou k paličke? Tu na 184 stranách. Ale tento blog nie je určený pre taký rozsah informácii o stravovaní. Knižku si ale môžete objednať v elektronickej forme, alebo v tlačenej forme. Odkaz na predajný portál nájdete hore v lište pod tlačidlom eBook zdarma I., link na možnosť zakúpenia je aj na konci jeho textu. Prípadne si nájdite inú literatúru o prvku fosfor v stravovaní. O význame a dôsledkoch prvku fosfor v stravovaní literatúra doteraz skôr mlčala a prvku fosfor v stravovaní sa na počudovaniu nik špeciálne nevenoval. Je to takmer neznáma téma v stravovaní. Knižka Stravou k paličke? sa ale prvku fosfor m venuje podrobne od začiatku až do konca.

3. Je tu ešte jeden, pomerne nedávno zistený faktor – aminokyselina homocysteín. Je to mimoriadne agresívna a toxická aminokyselina z obsahom síry. Ak sa vo zvýšenom množstve vyskytne v krvi, napáda vnútorné steny ciev, kde vzniká lokálny zápal, ktorý telo sabazáchovne následne rýchlo zakrýva, akoby pláta, zvnútra natiera cholesterovými plakmi, ktoré síce steny žíl spevnia, ale zato lokálne zužujú prietok krvi. V tomto mieste sa potom mení rýchlosť prúdenia krvi a mení sa v tomto mieste aj tlak krvi .

Homocysteín teda poškodzuje vnútornú výstelku ciev a práve to sú tie miesta s plakmi, kde vznikajú kŕčové žily.

Treťou zaujímavou. možnosťou likvidácie kŕčových žíl je možnosť cielene v krvi eliminovať aminukyselinu homocysteín a to taktiež správnym stravovaním. Príjmom potravín s dostatočným obsahom vitamínov skupiny B (B6, B9a B12) ktoré z homocysteínu obyčajnou chemickou reakciou vyrobia neškodné aminokyseliny. Ale tieto potrebné vitamíny v strave a v krvi musíte v potrebnom množstve mať. Konkrétne aby prebehla:

premena homocysteínu na neškodnú aminokyselinu cysteín potrebujete vitamín B6.

premena homocysteínu na neškodnú aminokyselinu mehtionín prebehne reakciou s vitamínom B12,

Všetky tri aminokyseliny, homocysteín, cysteín a methionín sú si veľmi podobné. Cysteín má vzorec C3H7NO2S , homocysteín C4H9NO2S a methionín má vzorec C5H11NO2S. Všetky taktiež obsahujú síru. Homocysteín je medziprodukt premeny cysteínu na methionín a naopak. K transformácii sa zdola nahor sa vyžaduje ako katalizátor vitamín B6 a zhora nadol vitamín B12.

Vitamíny môžeme prijímať vo forme výživových prípravkov, teda tabliet zakúpených v lekárni. Z uvedeného vyplýva, že raz, napríklad ráno príjmeme tabletku B6 a s istým odstupom rádovo dní môžeme zase užívať B12. Nikdy nie naraz, pretože by došlo ku obojsmerným reakciám a množstvo homocysteínu by zostávalo v krvi potom rovnaké množstvo. Preto vitamíny striedame, napríklad obdeň a tiež sa snažíme udržovať predpísanú výšku vitamínov v krvi.

Odporúča sa prijímať denne v priemere 2 mg vitamínu B6 a 2,5 μg vitamínu B12.

Mnohí ľudia odmietajú zmeniť svoj spôsob stravovania a radšej si dávajú kŕčové žily operatívne odstrániť. Treba ale upozorniť na to, že nie vždy sa to dokonale podarí a aj dlho po operácii sú operované nohy bolestivé. V každom prípade, najprv si dajte v krvi zmerať hodnotu homocysteínu, nemal by byť vyšší ako 7 µmol/l. Podľa toho sa potom zariaďte. Pretože ak neodstránite príčinu (nezregulujete si vyvážený príjem minerálov Ca a P a nedostatočne budete zásobovať telo vitamínmi B6 a B12, kŕčové žily sa budú vytvárať aj naďalej.

Na záver : Škodlivú aminokyselinu homocysteín znižuje aj vitamín B9, čo je vlastne kyselina listová. Z toho je tiež zrejmé, že ľudia s kŕčovými žilami asi menej prijímajú čerstvé zelené šaláty , žijú skôr na mäse a pšenici, prijímajú prebytok fosforu v stave a teda že kŕčové žily naozaj asi súvisia so spôsobom stravovania.

Možno aj Vás bolia kolená. Myslíte si, že je to dedičné, že to ide s vekom Pomáham ľuďom porozumieť, prečo trpia neznesiteľnými bolesťami kolien, nepríjemnou bolesťou bedier, či drobných kĺbov. Dnes viem a chcem pomôcť všetkým ich pohybové ústrojenstvo vrátiť späť v čase. Vysvetľujem prečo, ako a čo zmeniť, aby ste sa aj vo vyššom veku cítili opäť pohybovo slobodní!Môj príbeh si prečítajte tu>>
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.